مشاوره حضانت

مشاوره حقوقی حضانت

مشاوره حقوقی حضانت

از آنجایی که حضانت از مواردی است که علاوه بر دارا بودن جنبه های حقوقی و مادی دارای ابعاد عاطفی و احساسی نیز می‌باشد و اختلاف بین دو نفر ممکن است باعث ایجاد صدمه و آسیب به کودکی در این بین شود لذا موضوع حساس و دارای ابعاد پیچیده است. در ادامه پاسخ به سوالات حقوقی و مشاوره حضانت و مساعل  مرتبط با حضانت فرزند در گروه وکلای ایران دادفر خواهیم داشت ..

در مورد حضانت سوالات بسیار متعددی قابل طرح و پرسش است در ادامه سعی می شود به برخی از این موارد مختصراً پاسخ داده شود.

بحث حضانت در چه مواقعی مطرح می شود؟

اصولاً بحث حضانت مربوط به مواردی است که پدر و مادر از یکدیگر طلاق گرفته و  برای فرزند در بین خودشان تصمیم نگرفته اند یا هر تصمیم  که گرفته شده مورد اختلاف واقع شده است.

بر اساس قانون مدنی تا زمانی که زوجین در عقد زوجیت همدیگر هستند نگهداری از کودکان هم تکلیف و هم حق آنها می باشد پس بحث حضانت در زمان قبل از طلاق موضوع ندارد و مطرح نمی شود.

چرا که اگر نگهداری از فرزند حق و تکلیف  هر دو نفر از زوجین باشد نمی توان سرپرستی و حضانت کودک را به یکی از آنها موکول نموده و به یکی از آنها واگذار کرد پس در حالت قبل از طلاق حضانت به عهده هر دو نفر است.

حضانت تا چه سنی با  مادر است؟

حضانت تا چه سنی با  مادر است؟

طبق مقرراتی که در قانون مدنی مطرح شده است به طور کلی برای پسر و دختر تا سن هفت سالگی اولویت حضانت با مادر تعیین شده و مادر تا سن هفت سالگی فرزند نسبت به حضانت حق دارد. البته این در صورتی است که به دلیلی از  دلایل حق حضانت از مادر سلب نشده باشد و یا مادر حق حضانت خود را به  پدر واگذار کرده باشد.

بعد از رسیدن فرزند به سن ۷ سالگی قانونگذار حضانت را به پدر واگذار کرده است و پس از این سن پدر نسبت حضانت الویت دارد. و این اولویت تا پایان سن بلوغ کودک و خارج شدن کودک از مدار حضانت ادامه دارد که این سن برای پسر ۱۵ سال تمام قمری و برای دختر ۹ سال تمام قمری است.

کودک چه زمانی می تواند برای حضانت خود تصمیم بگیرد؟

بر اساس قواعدی که در بخش سن بلوغ در قانون مدنی مطرح شده است دختر با رسیدن به سن ۹ سال و پسر با رسیدن به سن ۱۵ سال تمام قمری که البته از سال شمسی اندکی کوتاه تر است بالغ فرض شده و می تواند در خصوص این که در چه محلی و در کنار چه کسی به زندگی خود ادامه دهد تصمیم گیری نماید.

بر این اساس در رویه دادگاه ها نیز  در صورتی که موضوع حضانت از طرف یکی از زوجین مطرح شده باشد فرزند دختر بالای ۹ سال و فرزند پسر بالای ۱۵ سال باشد دادگاه در رای خود با اعلام اینکه فرزند از دایره حضانت خارج می باشد از رسیدگی به موضوع امتناع نموده و در خصوص حضانت اظهار نظر نمی کند چرا که انتخاب محل زندگی برای فرد بالغ به عهده خود اوست.

اگر مادر ازدواج کند تکلیف حضانت چیست؟

بر اساس ماده ۱۱۷۰ قانون مدنی اگر مادری که حضانت فرزند را برعهده دارد مجددا ازدواج نماید حق حضانت از او ساقط شده و حضانت به پدر و یا سایر اشخاصی که قانون مقرر کرده است می­رسد. البته ظاهراً این حکم برای تغییر حضانت در جهت رعایت مصلحت فرزند است.

همچنین است در موردی که مادری که حضانت طفل را برعهده دارد دچار جنون شود و سلامت عقلی خود را از دست بدهد در این صورت نیز حضانت از او ساقط شده و به پدر یا سایر اشخاص مقرر در قانون می‌رسد.

اگر پدر و مادری که حضانت طفل را برعهده دارد بمیرد؟

بر اساس قانون مدنی و مقرراتی که در ماده ۱۱۷۱ مقرر شده است اگر والدی که حضانت طفل را برعهده دارد فوت نماید حضانت به آن والدی که زنده است منتقل میشود. حتی اگر والدین که فوت کرده پدر باشد و برای بعد از فوت خود نیز برای فرزند قیمت تعیین کرده باشد یا وصی تعیین کرده باشد.

پس اگر یکی از والدین که حضانت را به عهده دارد فوت کند قهرمان حضانت به والد دیگر می رسد.

اگر والدین از نگهداری فرزند و حضانت امتناع کنند؟

اگر والدین از نگهداری فرزند و حضانت امتناع کنند؟

قانون مدنی مقرر داشته است اگر والدین در مدت زمانی که حضانت به عهده آنهاست از انجام وظایف خود در مورد حضانت و نگهداری کودک امتحان نمایند،  به درخواست والد دیگر یا یکی از خویشاوندان نزدیک فرزند و در نبود هیچ یک از آنها به درخواست دادستان والدی را که حضانت به عهده اوست الزام به  حضانت می نماید.

و اگر الزام حضانت به عهده اوست ممکن نباشد و یا رای که دادگاه صادر کرده برای اجرای موثر نباشد  دادگاه میتواند حضانت طفل را به خرج پدر اگر پدر مرده باشد به خرج مادر به شخص دیگری واگذار نماید.

در این صورت تمام هزینه های زندگی کودک از اموال والدی که حضانت به عهده اوست پرداخت خواهد شد ولی کودک در نزد  والد دیگر نگهداری و سرپرستی می شود.

 اگر پدر و مادر سلامت اخلاقی نداشته باشند چه اتفاقی می افتد؟

 

اگر پدر و مادر سلامت اخلاقی نداشته باشند چه اتفاقی می افتد؟

بر اساس ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی اگر به دلیل عدم سلامت اخلاقی پدر و مادری که طفل در حضانت او است سلامت جسمی و یا فکری و کودک به خطر بیفتد و  احتمال آسیب بدنی و روحی به کودک وجود داشته باشد دادگاه می تواند به تقاضای خویشاوندان و یا قیم طفل پدر صورت نبود این دو به درخواست دادستان هر تصمیمی را که برای حضانت فرزند در راستای حفظ سلامت فکری و روحی او لازم است انجام دهد.

مواردی که در قانون مثال برای عدم سلامت اخلاقی والدین ذکر شده است مواد زیان آور و قمار، شهرت به فساد اخلاقی، گرفتاری به بیماری های روانی با تایید و گواهی پزشک، سوءاستفاده از کودک در مشاغلی مثل گدایی و یا سوء استفاده جنسی و نهایتاً ضرب و جرح و کتک زدن کودک بیش از حد معقول است.

برای دریافت مشاوره حضوری آنلاین و تلفنی از بهترین وکیل خانواده تهران و شهرستان همچنین برخورداری از کمک بهترین وکیل در مورد موضوع پرونده خودتان می‌توان در راه‌های ارتباطی گروه وکلای ایران دادفر با ما تماس بگیرید.

مشاوره خانواده

مشاوره حقوقی

دعاوی خانواده

حضانت چیست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.