جرایم و مجازات های مربوط به مشروبات الکلی

جرایم و مجازات های مربوط به مشروبات الکلی

از آنجا که قانون مجازات اسلامی از مقررات و موازینی که در شرع ذکر شده است بر گرفتن شده  و مصرف، نگهداری، تولید و توزیع مشروبات الکلی در شهر حرام است. در قانون مجازات اسلامی و سایر قوانین مصوب در جمهوری اسلامی ایران بر اساس مواد مختلفی  جرائم گوناگونی در خصوص و ارتباط با مشروبات الکلی  تعیین شده است.

شرب خمر(نوشیدن مشروبات الکلی)

در دسته بندی مجازات هایی که در قانون مجازات اسلامی تعیین شده است در ماده ۱۴، مجازات حد  برای جرایمی که در قانون مجازات معین دارند تعیین گردیده است. ازآنجایی که نوشیدن مشروبات الکلی یعنی شرب خمر از جمله مواردی است که در منابع فقهی مجازات معین دارد قانونگذار نیز برای این جرم مجازات حدی تعیین کرده است.

در ماده ۲۶۴ قانون مجازات اسلامی مصرف مشروبات الکلی و شرب خمر به عنوان جرم شناخته شده و برای آن مجازات تعیین شده است. در این ماده بیان شده است: «مصرف مسکر از قبیل خوردن، تزریق و تدخین آن کم باشد یا زیاد، جامد باشد یا مایع، مست کند یا نکند، خالص باشد یا مخلوط به گونه ای که آن را از مسکر بودن خارج نکند، موجب حد است».

این ماده نوشیدن مسکر را جرم دانسته است. مسکر به هر نوع ماده ای گفته می شود که باعث ایجاد حالت مستی در شخص بشود.

مجازات شرب خمر

مجازات شرب خمر بر اساس قواعد فقهی و آنچه که در قانون ذکر شده است برابر است با ۸۰ ضربه شلاق حدی.  این مجازات مشمول قواعد تخفیف مجازات مثل تعلیق و یا تعویق نبوده و باید عیناً برابر با چیزی که در قانون ذکر شده است اجرا شود.

مجازات تکرار جرم شرب خمر و یا نوشیدن مشروبات الکلی در مواردی که مجرم جرم را تکرار کرده است یعنی هربار به ارتکاب جرم شرب خمر محکوم شده و مجازات نیز اجرا شده باشد در مرتبه چهارم اعدام می باشد.

یعنی اگر شخصی سه بار به جرم نوشیدن مشروبات الکلی متهم و محکوم شود و مجازات نیز اجرا شود و شلاق به او زده شود و برای بار چهارم مرتکب جرم شرب خمر شود. در صورت اثبات وقوع جرم قاضی موظف است حکم اعدام برای او صادر نماید.

تظاهر به استفاده از مشروبات الکلی

در قانون مجازات اسلامی ذکر شده است که هر کس به صورت علنی و در ملا عام از مشروبات  استفاده نماید مشمول مجازات خواهد بود در ماده ذکر شده است: «هر کس متجاهراً و به نحو علن در اماکن و معابر و مجامع عمومی مشروبات الکلی استعمال نماید، علاوه بر اجرای حد شرعی شرب‌خمر به دو تا شش ماه حبس تعزیری محکوم می‌شود».

اگر کسی علاوه بر نوشیدن مشروبات الکلی این عمل را در ملاء عام به صورت علنی و در اماکن و معابر عمومی انجام دهد علاوه بر مجازات حدی که همان ۸۰ ضربه شلاق است ممکن است به مجازات ۲ تا ۶ ماه حبس نیز محکوم شود.

خرید فروشگاه حمل و نگهداری مشروبات الکلی

خرید فروشگاه حمل و نگهداری مشروبات الکلی

بر اساس مقررات که در ماده ۷۰۲ قانون مجازات اسلامی وضع شده است: « هرکس مشروبات الکلی را بسازد یا بخرد یا بفروشد یا در معرض فروش قراردهد یا حمل یا نگهداری کند یا در اختیار دیگری قراردهد به شش ماه تا یک سال حبس و تا هفتاد و چهار(۷۴)ضربه شلاق و نیز پرداخت جزای نقدی به میزان پنج برابر ارزش عرفی(تجاری) کالای یادشده محکوم می شود.»  مجازاتی که برای حمل نگهداری و خرید و فروش مشروبات در قانون مجازات اسلامی تعیین شده است از ۱ تا ۷۴ ضربه شلاق و همچنین حبس از ۶ ماه تا یک سال و پرداخت جریمه به میزان پنج برابر ارزش  بازاری مشروب الکلی است.

قاچاق مشروبات الکلی

قاچاق مشروبات الکلی به معنی وارد کردن مشروبات الکلی از خارج از کشور به داخل کشور است. ماده ۷۰۳ قانون مجازات اسلامی وارد کردن مشروبات الکلی به کشور را قاچاق دانسته و وارد کننده را بدون توجه به اینکه میزانی از مشروب الکلی که به کشور وارد شده چقدر است به شش ماه تا پنج سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق محکوم نموده است.

همچنین شخصی که قاچاق مشروبات الکلی انجام می‌دهد موظف است تا ۱۰ برابر ارزش تجاری مشروبات الکلی را که وارد کرده است به عنوان جریمه به صندوق دادگستری بپردازد.

وسیله نقلیه مورد استفاده در حمل مشروبات الکلی

در تبصره ماده ۷۳ قانون مجازات اسلامی بیان شده است که اگر میزان مشروبات الکلی که به وسیله خودرو حمل می‌شود از ۲۰ لیتر بیشتر باشد خودرویی که مشروبات الکلی به وسیله آن حمل می‌شود به نفع دولت ضبط میشود.  البته مشروط بر اینکه صاحب وسیله نقلیه از حمل مشروبات الکلی به وسیله خودرو اطلاع داشته باشد.

همچنین اگر دسترسی به خودرو ممکن نباشد شخص  مجرم پرداخت قیمت معادل خودروی وسیله حمل مشروبات الکلی محکوم خواهد شد.

همینطور ابزار و ادوات سوالاتی که برای حمل و نگهداری و تولید و توزیع مشروبات الکلی مورد استفاده قرار گرفته است بر اساس قانون به نفع دولت ضبط می شود.

اثبات جرایم مربوط به مشروبات الکلی

اقرار

در مورد جرائم مربوط به مشروبات الکلی یکی از مهم‌ترین و اصلی‌ترین ادله اثباتی  اقرار متهم می باشد در خصوص شرب خمر اگر متهم دوبار اقرار به نوشیدن مشروبات الکلی بکند جرم اثبات می‌شود البته برای سایر جرایمی که در بالا ذکر شد یک بار اقرار نیز برای اثبات جرم کافی است.

شهادت شهود

یکی دیگر از ادله اثباتی که می‌تواند به ثابت شدن جرم مصرف مشروبات الکلی و یا سایر جرایم مربوط به مشروبات الکلی منجر بشود شهادت دو نفر شاهد مرد است در صورتی که دو نفر شهادت دهند که حاضر بودند که شخصی مشروب الکلی مصرف کرده است و یا تولید توزیع نگهداری مشروبات الکلی را انجام داده است این جرایم ثابت می شوند.

علم قاضی

اگر شرایط و وضعیتی در پرونده حاکم باشد که بازی بتواند از روی آن ها به  این نتیجه برسد که جرم اتفاق افتاده است می تواند با ذکر این دلایل و شواهد متهم را به مجازات محکوم کند. مثلا اگر گواهی پزشکی قانونی دال بر استفاده از مشروبات الکلی و وجود الکل در خون فرد متهم باشد قاضی میتواند با این استناد شخص را به مجازات محکوم کند.

مشاوره حقوقی جرایم و مجازات های مربوط به مشروبات الکلی

برای دریافت مشاوره تخصصی در خصوص دعاوی مربوط به شرب خمر و دعاوی کیفری و همچنین استفاده از تجربیات بهترین وکیل دادگستری تهران در خصوص تداوم شرب خمر و ارتباط با بهترین وکیل در خصوص پرونده خودتان می توانید به گروه وکلای ایران دادفر تماس حاصل فرمایید.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *