تفاوت مطلع و شاهد در چیست؟ مطلع و شاهد دو واژه یا صفت هستند که مربوط به دو شخص می باشد و معمولا در دادگاه دو شخص به عنوان مطلع و شاهد احضار می شوند و هر کدام از این دو کلمه یا صفت دارای معنی متفاوتی می باشند و دارای تفاوت های فاحشی می باشند.
مطلع و شاهد دو کلمه بسیار مهم و کاربردی در قضایای مختلف می باشند، که لازم است که با معنی و یا تفاوت های اصلی آن ها آشنا شویم و بتوانیم حداقل فرق بین دو کلمه و معنای حقوقی واصلی آن ها را بدانیم.
در این مقاله حقوقی قصد داریم که تعاریف و معنی های اساسی و حقوقی دو کلمه مطلع و شاهد را شرح دهیم و اقدام به بررسی تفاوت مطلع و شاهد کنیم.
پس پیشنهاد ما برای شما این است که این مقاله حقوقی را از دست ندهید و با ما تا پایان این مقاله پر کاربرد همراه باشید.
مطلع چه کسی است؟ و چه نقشی در قضایا و ماجرا های اتفاق افتاده دارد؟
مطلع شخصی است که به صورت کاملا مستقیم و عینه اتفاقات و حادثه را ندیده است ولی در اطلاعات کافی از وقع آن جرم و حادثه خبر دارد.
مطلع ممکن است یک شخصی است که بر اساس اسناد و مدارک مشهود ماجرا و حادثه را دیده باشد یا ممکن است که از زبان شخص قاتل یا مجرم که اقدام به شرح و توضیح آن حادثه کرده است، آن اتفاق و حادثه را شنیده باشد و از جریان آن اتفاق و یا جرم مطلع شده است.
شاهد چه کسی است؟ و نقش آن در اتفاقات افتاده چیست؟
شاهد چه کسی است؟ شاهد نه شخص قاتل و یا مجرم است و نه شخص مقتول یا آسیب دیده.
شاهد کسی است که هیچ نقشی در جرم و اتفاق افتادن آن حادثه نداشته است و فقط به صورت مستقیم و عینه آن اتفاقات را کامل دیده باشد و شاهد وقوع آن ماجرا بوده است.
تفاوت مطلع و شاهد در چیست؟
یکی از اصلی ترین تفاوت های ما بین مطلع و شاهد نحوه آگاهی یافتن آن ها از حادثه است.
شخص شاهد به صورت عینه و کاملا مستقیم تمام آن ماجرا یا قسمت های اصلی و مختلف آن ماجرا را به چشم خود دیده باشد و همان چیزی را که به چشم دیده است را به زبان می آورد و اقدام به شهادت آن ماجرا در دادگاه و یا قاضی می کند.
اما شخص مطلع در جریان وقوع آن ماجرا فیزیکی حضور نداشته است و با کمک شواهد مختلف و یا اسناد و مدارکی که در طی گفت و گو با شخص مجرم یا سایر اشخاص شاهد و حاضر در وقوع آن ماجرا، از آن حادثه به صورت کلی و یا جزئی مطلع شده است.
اساسی ترین تفاوت مطلع و شاهد
- شاهد در وقوع آن ماجرا وجود داشته است.
- مطلع در زمان وقوع ماجرا وجود نداشته است.
- شاهد در زمان وقوع ماجرا کل ماجرا یا اتفاقات اصلی و مهمی را که دیده است باید بازگو کند.
- مطلع جریان اصلی را از زبان دیگران یا شخص قاتل و یا خانواده مقتول و اسناد و مدارک بر جا مانده از وقوع حادثه مطلع می شود.
شاهد و مطلع هر دو به عنوان شخص شاهد ماجرا و شخص مطلع از ماجرا در دادگاه حاضر می شوند و هر دو شخص اطلاعات آن ها ممکن است که کمک شایانی در صدور رای و کمک به یافتن حقیقت ماجرا به قاضی و یا وکیل می کنند.
شخص شاهد به عنوان یک شخصی است که در زمان وقوع آن ماجرا حضور داشته است و با چشم خود و به صورت مستقیم اتفاقات را دیده باشد و تمام جریاناتی که با چشم خود دیده است را باز گو می کند و هیچ اتفاقی را که ندیده است و یا به صورت غیر مستقیم از بقیه شنیده باشد را نباید در دادگاه بازگو کند، چون که شهادت دروغ مجازات قانونی دارد.
شاهد تحت همین عنوان در دادگاه حضور می یابند و شخص مطلع به عنوان شخصی که با کمک حاضران در واقعه و یا روش های مختلف و متفاوت از آن ماجرا مطلع شده است و با به دادگاه بگوید که من این اطلاعات را از دیگران شنیده ام و یا با کمک همین اسناد و مدارک مطلع شدم و به صورت مستقیم و به چشم خود اتفاقات را ندیدم، چون درصورت کذب گفتن و دادن اطلاعات و داده های غلط و غیر واقعی به دادگاه، دادگاه موظف است که اقدام به مجازات شخص مطلع کند.
مجازات شخص شاهد و مطلع متفاوت است و در صورت کذب گفتن هر کدام از لحاظ قانونی و حقوقی مجازات می شوند.
احضاریه از طرف دادسرا و دادگاه به سمت منزل یا محل کار شخص شاهد و مطلع می رسد. در احضاریه مدت زمان و ساعت معین شده ذکر می شود، لذا باید شخص مطلع در زمان معین شده در دادگاه حضور یابد و اطلاعات خود را به قاضی بدهد.
لذا شخص شاهد یا مطلع باید از احضاریه نترسد و فقط اطلاعات درستی که دارد را به صورت کامل و واضح بدون حذف و اضافه کردن اطلاعات کذب در دادگاه بیان کند و شخص قاضی باید تمام گفته های شخص شاهد و مطلع را استماع کند، چون ممکن است که شهادت و بیان این ماجرا از زبان مطلع یا شاهد بسیار مفید باشد. شخص شاهد یا مطلع باید زمانی بترسد که اطلاعات نادرستی داده باشد و اقدام به شهادت دروغ و کذب کند، چون دادگاه ممکن است در مدت زمان کمی و یا در عین شهادت، شهادت کذب را تشخیص دهد و شاهد یا مطلع را مجازات کند.
طبق ماده ۲۰۴ قانون آیین دادرسی کیفری و تبصره ۱، در صورتی که شخص شاهد یا مطلع در مدت زمان معین شده در دادگاه حضور نیابد و عذر موجهی نداشته باشد، از طریق دادگاه حکم جلب آن صادر می شود. اما در صورتی که عذر آن ها موجه باشد و بازپرس عذر عدم حضور آن ها را بپذیرد. مجدد از طریق دادگاه یک زمان دیگر برای حضور آن شخص معین می شود.
نکته* اگر شهادت شخص شاهد و یا گفته های مطلع ممکن است که خطرات جدی به جان این دو شخص یا خانواده های آن ها و یا به کار و مال و سایر موارد، داشته باشد و گفته ها و شهادت آن ها بسیار مهم است باید باز پرس راهی برای عدم تشخیص هویت این افراد برای شخص قاتل و یا مجرم بیابد.
بازپرس برای حفظ سلامت جانی و مالی شخص شاهد ومطلع اقدام به موارد زیر می کند تا شاهد یا مطلع از طرف قاتل یا خانواده قاتل دچار مشکلات و یا تهدیداتی نشوند.
نظر بازپرس در مورد شاهد و و مطلع
بازپرس با ذکر کردن علت های متفاوت در پرونده برای حفظ جان و حمایت از شاهد و مطلع باید تدابیر زیر را به صورت قانونی اتخاذ کند:
- عدم مواجه حضوری و آگاهی یافتن قاتل یا متهم از شخص مطلع یا شاهد( عدم تشخیص هویت شاهد یا مطلع برای مجرم).
- عدم ذکر نام و نام خانوادگی و اطلاعات مهم از شخص قاتل یا متهم در حضور مجرم
- از طریق ارتباط اینترنتی و یا تماس تلفنی از راه دور با شخص شاهد و یا مطلع و آگاهی یافتن و استماع ادله و گفته های شاهد.
- در صورتی که هویت شخص مطلع یا شاهد برای مجرم و متهم مشخص شد و یا احتمالات بالا و قوی بر تشخیص هویت شخص مطلع یا شاهد باید تدابیر ویژه ای برای آموزش دیدن این اشخاص برای حفاظت از سلامت جانی و مالی آن ها دیده شود.
تمام این موارد باید از لحاظ قانونی و حقوقی تایید شوند و دادگاه این موارد را بپذیرد و با رسیدگی در مراحل اصلی این ماجرا این موارد اجرا شوند.
این تدابیر باید هیچ گونه منافاتی با قانون کشور نداشته باشد و به صورت کاملا قانونی انجام شوند.
نتیجه گیری:
شخص شاهد به صورت مستقیم و با سلامت عقل کامل و هوشیاری کامل ماجرا و حادثه را دیده باشد و اطلاعات بی واسطه داشته باشد.
مطلع شخصی است که از زبان دیگران و یا از اسناد متفاوت از جریان ماجرا مطلع شده باشد و اطلاعات آن به صورت واسطه ای باشد.
شاهد یا مطلع باید بر تحت عناوین ذکر شده در دادگاه در مدت زمان معین شده حضور داشته باشند و باید از حضور خود در دادگاه سر پیچی نکنند چون مجازات قانونی دارند. مگر اینکه شاهد یا مطلع برای عدم حضور در دادگاه عذر موجهی همچون: ابتلا به بیماری، تصادف، فوت عزیزان و فامیل های درجه یک، ابتلای طبیعی همچون: زلزله، سیل، صاعقه، طوفان و… داشته باشد و باید عذر آن ها از طریق دادگاه و باز پرس پذیرفته شود.
لینک های پر بازدید سایت